Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smietanowiec z konfiturą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier 2/3 szkl.
mąka pszenna 1/3 szkl.
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kremówka 2 szkl.
cukier waniliowy 2 op.
truskawki 40 dag
konfitura truskawkowa 20 dag
zagestnik do smietany 2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Smietanowiec z konfiturą

1. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać pół szklanki cukru. Pianę połączyć z zółtkami. Obie mąki przesiać, małymi porcjami dodawać do masy jajecznej. Biszkopt wymieszać. Rozsmarować na dużej blasze. Piec 15 min. w temp. 180 stopni.
2. Ciasto wystudzić i pociąć na 4 prostokąty. Śmietanę ubić z zagęstnikiem, resztą cukru i cukrem waniliowym. Truskawki pociąć na połówki. Konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sitko.
3. Placki przełożyć bitą śmietaną, owocami i konfiturą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 09.03.2012 09:56
smaczny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak