TRUSKAWIEC

TRUSKAWIEC

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki świeże

    500 gram
  • galaretka truskawkowa

    1 szt.
  • bita śmietana

    1 szt.
  • galaretka niebieska

    1 szt.
  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    4 łyżki
  • jaja

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie biszkoptu:
Oddzielamy białka od żółtek. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka.
W następnym naczyniu ubijamy żółtka cukrem, następnie dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia.
Na blaszce 25x28 cm pieczemy biszkopt w temp. 160 stopni około 30 minut.
Przygotowujemy galaretkę truskawkową (rozpuszczamy ją w 150 ml gorącej wody).
Umyte truskawki miksujemy do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodajemy wystudzoną , tężejącą galaretkę truskawkową i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Zdejmujemy z upieczonego biszkoptu górną warstwę(najlepiej nożem) a następnie nakładamy masę truskawkową . Wkładamy do lodówki w celu stężenia masy.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę niebieską (rozpuszczamy ją w 150 ml gorącej wody).
Bitą śmietanę w proszku ubijamy w 200 ml mleka lub wody a następnie wystudzoną, tężęjącą galaretkę dodajemy do bitej śmietany i miksujemy.
Nakładamy na warstwę truskawkową. Ozdabiamy widelcem w postaci różnych wzorów.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat