Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TRUSKAWIEC

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 500 gram
galaretka truskawkowa 1 szt.
bita śmietana 1 szt.
galaretka niebieska 1 szt.
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
jaja 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: TRUSKAWIEC

Przygotowanie biszkoptu:
Oddzielamy białka od żółtek. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka.
W następnym naczyniu ubijamy żółtka cukrem, następnie dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia.
Na blaszce 25x28 cm pieczemy biszkopt w temp. 160 stopni około 30 minut.
Przygotowujemy galaretkę truskawkową (rozpuszczamy ją w 150 ml gorącej wody).
Umyte truskawki miksujemy do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodajemy wystudzoną , tężejącą galaretkę truskawkową i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Zdejmujemy z upieczonego biszkoptu górną warstwę(najlepiej nożem) a następnie nakładamy masę truskawkową . Wkładamy do lodówki w celu stężenia masy.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę niebieską (rozpuszczamy ją w 150 ml gorącej wody).
Bitą śmietanę w proszku ubijamy w 200 ml mleka lub wody a następnie wystudzoną, tężęjącą galaretkę dodajemy do bitej śmietany i miksujemy.
Nakładamy na warstwę truskawkową. Ozdabiamy widelcem w postaci różnych wzorów.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak