Przepis i sposób przygotowania na: TRUSKAWIEC
Oddzielamy białka od żółtek. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka.
W następnym naczyniu ubijamy żółtka cukrem, następnie dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia.
Na blaszce 25x28 cm pieczemy biszkopt w temp. 160 stopni około 30 minut.
Przygotowujemy galaretkę truskawkową (rozpuszczamy ją w 150 ml gorącej wody).
Umyte truskawki miksujemy do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodajemy wystudzoną , tężejącą galaretkę truskawkową i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Zdejmujemy z upieczonego biszkoptu górną warstwę(najlepiej nożem) a następnie nakładamy masę truskawkową . Wkładamy do lodówki w celu stężenia masy.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę niebieską (rozpuszczamy ją w 150 ml gorącej wody).
Bitą śmietanę w proszku ubijamy w 200 ml mleka lub wody a następnie wystudzoną, tężęjącą galaretkę dodajemy do bitej śmietany i miksujemy.
Nakładamy na warstwę truskawkową. Ozdabiamy widelcem w postaci różnych wzorów.
SMACZNEGO!