Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z ... obierek

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

z ok. 2 kg jabłek obierki
cytryna 1
szkl. cukru (można dodać więcej jeśli ktoś chce) 1/2
Goździki całe Prymat 6-8
jabłko 1 czerwone
Cynamon cały Prymat 5 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z ... obierek

robiłam jabłecznik, została sterta obierek z jabłek...i pewnie większość osób by je wyrzuciła, ale ja miałam inny pomysł

Jabłka do szarlotki (było po połowie renet i championów) dokładnie umyłam pod ciepłą, bieżącą wodą. Obrałam i wycięłam gniazda nasienne. Miąższ posłużył jako nadzienie do ciasta a to, co zostało wylądowało w garnku. Do obierek dodałam 1 duże jabłko o czerwonej skórce, pokrojone w całości na cienkie plasterki. Dodałam też goździki i cynamon. Całość zalałam ok. 2,5l wody i postawiłam garnek na małym ogniu. Gotowałam ok. 1 godziny. Następnie dodałam 0,5 szkl. cukru, kawałki skórki cytrynowej (cytryna wcześniej dokładnie wyszorowana i sparzona, skórka tylko żółta, wierzchnia część) i gotowałam jeszcze 30 min., odstawiłam kompot do wystudzenia. Kiedy ostygł dolałam sok wyciśnięty z cytryny i przecedziłam go a następnie schłodziłam w lodówce. Jeśli ktoś lubi słodsze napoje można dodać więcej cukru.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 11.09.2011 06:59
Pewnie, ze tak trzeba robic. Wszystko smacznie wykorzystane :)
jolajka 16.05.2011 14:52
super pomysł
Emilia22 23.09.2010 17:01
ciekawy pomysł
Dorota71 20.09.2010 11:39
i nic się nie marnuje,super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak