Kompot z ... obierek

Kompot z ... obierek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • z ok. 2 kg jabłek

    obierki
  • cytryna

    1
  • szkl. cukru (można dodać więcej jeśli ktoś chce)

    1/2
  • goździków

    6-8
  • jabłko

    1 czerwone
  • kora cynamonu

    5 cm
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

robiłam jabłecznik, została sterta obierek z jabłek...i pewnie większość osób by je wyrzuciła, ale ja miałam inny pomysł

Jabłka do szarlotki (było po połowie renet i championów) dokładnie umyłam pod ciepłą, bieżącą wodą. Obrałam i wycięłam gniazda nasienne. Miąższ posłużył jako nadzienie do ciasta a to, co zostało wylądowało w garnku. Do obierek dodałam 1 duże jabłko o czerwonej skórce, pokrojone w całości na cienkie plasterki. Dodałam też goździki i cynamon. Całość zalałam ok. 2,5l wody i postawiłam garnek na małym ogniu. Gotowałam ok. 1 godziny. Następnie dodałam 0,5 szkl. cukru, kawałki skórki cytrynowej (cytryna wcześniej dokładnie wyszorowana i sparzona, skórka tylko żółta, wierzchnia część) i gotowałam jeszcze 30 min., odstawiłam kompot do wystudzenia. Kiedy ostygł dolałam sok wyciśnięty z cytryny i przecedziłam go a następnie schłodziłam w lodówce. Jeśli ktoś lubi słodsze napoje można dodać więcej cukru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sarenka

11.09.2011 06:59
Pewnie, ze tak trzeba robic. Wszystko smacznie wykorzystane :)

jolajka

16.05.2011 14:52
super pomysł

Emilia22

23.09.2010 17:01
ciekawy pomysł

Dorota71

20.09.2010 11:39
i nic się nie marnuje,super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat