Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta cebulowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
masło 250 g
żółtko jajek 2 szt
woda 60 ml
cebula 2 szt. duże
czosnek ząbki 2 szt
cukier brązowy 2 łyzki
ocet balsamiczny 1,5 łyżki
bulion drobiowy 1/4 szklanki
jaja 12 szt
śmietanka 12-procentowa 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: tarta cebulowa

Mąkę przesiać,dodać masło razem posiekać.Dodać żółtka,polać wodą i szybko ugnieść kruche ciasto,aż będzie gładkie,owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 min.Dwie formy do tarty(ja robię -średnica 22cm)posmarować olejem.Ciasto wałkujemy na placki o średnicy ok 30cm i wkładamy do formy,wstawiamy na kolejne 30minut do lodówki.Nagrzewamy piekarni do temp.200Cciasto wyjmujemy z lodówki przykrywamy papierem do pieczenia i napełnić grochem lub ryżem.Wstawiamy do piekarnika na ok 10 minut.Usunąć papier z grochem i piec przez kolejne 10 minut aż się zarumieni. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki,czosnek obieramy i rozgniatamy.Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulkę aż będzie miękka,dodajemy cukier,ocet i wywar.Mieszając ,podgrzewamy ok 15 minut,aż płyn odparuje i cebula się zarumieni..Odstawiamy do ostygnięcia.W piekarniku zmniejszamy temp. do 160.Cebulę rozkładamy do foremek.Jajka mieszamy ze śmietanką i polewamy cebulę.Wstawić do piekarnika na ok.20 minut,aż masa jajeczna stężeje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hastalavista 22.03.2012 15:59
uwielbiam!
daria899 24.08.2011 11:26
pycha
Tomek14 31.05.2011 14:36
musi byc dobre
Gosia40 20.05.2011 11:16
super pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak