Jarzynowa z soczewicą

Jarzynowa z soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czubata szkl. pokrojonej w słupki włoszczyzny (może być mrożona - paski)

    1
  • łodyga brokuła

    1
  • szkl. zielonej soczewicy

    1/2
  • ziemniaki

    2
  • świeżego chili (ja dałam ok. 1/3 niedużego strączka)

    kawałek
  • ząbki czosnku

    2
  • liście laurowe

    1-2
  • ziarenka ziela angielskiego

    1
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • jogurt naturalny

    1 szklanka (gęsty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę płuczemy, zalewamy ok. 3 szkl. zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy 10 min.. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę. Gdy soczewicą nieco zmięknie dodajemy ziemniaki, gotujemy następne 10 min.. Następnie dodajemy włoszczyznę, posiekane drobno chili i pokrojoną w kostkę łodygę brokuła (wcześniej przycinamy ją od dołu i ew. obieramy jeśli skórka na twarde włókna). Gotujemy 5-10 min..Jeśli trzeba dolewamy nieco wody. Zdejmujemy garnek z ognia. Jogurt roztrzepujemy z 0,5 łyżeczki soli i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dodajemy pomału do zupy cały czas mieszając. Doprawiamy pieprzem i ew. solą. Zupa jest smaczniejsza gdy damy jej odpocząć w garnku ok. 15-20 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

28.02.2013 17:38
Ostatnio robię rózne potrawy z soczewicą, jarzynową też robiłam

SmacznaPyza

09.01.2011 10:43
to taka wersja, że zachciało mi się poeksperymentować - wyszło zwyczajnie i bardzo smacznie

Anna169Hosz

08.01.2011 20:03
Muszę wypróbować taka wersję soczewicowej.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat