Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łopatka barania faszerowana ziołami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka barania bez kości 1,2 kg
wino białe wytrawne 150 gram
tymianek
olej 1 łyżka
Farsz:
tymianek
rozmaryn
oregano
bazylia
masło 50 gram
natka pietruszki
czosnek 2 ząbki
jajko 1 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: łopatka barania faszerowana ziołami

Masło ucieramy z posiekaną natką pietruszki czosnkiem,jajkiem solą pieprzem i szczyptą każdego z ziół.Mięso od wewnętrznej strony smarujemy masłem utartym z przyprawami.Zwijamy w zgrabną pieczeń i sznurujemy wzdłuż i w poprzek co 2 cm nicią.Układamy na ruszcie piekarnika skrapiamy olejem i posypujemy tymiankiem,wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika na 10 min.W czasie pieczenia obracamy.Gdy mięso obrumieni się ze wszystkich stron wyjmujemy z piekarnika i wylewamy wytopiony tłuszcz.Polewamy mięso winem i wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy na średnim ogniu 45 min często skrapiając sosem z pieczenia.Podajemy na ogrzanym półmisku pokrojone w plastry i polane sosem z pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 20.06.2011 00:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak