Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezonowe bułeczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 5 szklanek
cukier 1/2 szklanki
drożdże 5 dag
jajko 4 sztuki
margaryna 1/2 sztuki
olej 4 łyżki
mleko 3/4 szklanki
jogurt naturalny 150 g
DODATKOWO:
truskawki
cukier puder do posypania
kruszonka
mąka 5 łyżek
margaryna 3 łyżki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sezonowe bułeczki

Z letniego mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 1 łyżki maki robimy rozczyn. Resztę mąki przesiewamy i na sucho łączymy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę, rozczyn, jogurt, 3 jajka i 1 żółtko, całość mieszamy na koniec dodajemy olej i wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Zagniatamy kruszonkę z podanych składników, wyrośnięte ciasto rozciągamy na podsypanej mąką stolnicy i większym kubkiem wycinamy krążki o grubości do 3cm.
Układamy bułki na wysmarowanej blaszce i smarujemy białkiem, układamy kawałki truskawek lekko wciskając i posypujemy kruszonką, zostawiamy jeszcze na około 1/2g do podrośnięcia. Pieczemy na złoty kolor w temp 150st. Gotowe posypujemy pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 08.07.2013 15:23
proste i pyszne!
wiola28a 20.05.2011 21:19
muszę wypróbować
ewasylwia 19.05.2011 10:35
oj kusisz i to bardzo
agnieszka137 19.05.2011 10:06
smaczniutkie:)
suzana 19.05.2011 09:40
pięknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak