Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg z patelni

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrągi tęczowe po ok. 30-50 dkg każdy albo jeden duży 2
z dużej cytryny sok
łyżek mąki pszennej 4-6
sól, pieprz mielony do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg z patelni

Pstrągi należy dokładnie oczyścić - zakładam, że kupiliśmy wypatroszone. Usuwam skrzela i łuski, dokładnie myję. Odcinam też płetwy nożycami kuchennymi - oprócz płetwy grzbietowej. Pstrągi powinno się smażyć z głową, ale ponieważ mój był duży (80 dkg) i z łbem nie zmieściłby się na patelnię więc ją odcięłam i zużyłam do zupy. Oczyszczonego pstrąga osuszam ręcznikami papierowymi, oprószam solą i pieprzem zarówno z wierzchu jak i od środka. Następnie skrapiam sokiem z cytryny o odkładam w chłodne miejsce na ok. 30-60 min.. Rozgrzewam dużą patelnię a na niej masło klarowane (ok.3-4 łyżek). Tuszkę ryby oprószam z wierzchu mąką, nadmiar otrzepuję. Rybę kładę na mocno rozgrzany tłuszcz i smażę ok. 5-10 min. aż dobrze się zrumieni. Następnie delikatnie przewracam na drugą stronę i przykrywam patelnie. Smażę rybę jeszcze ok. 10 min. - mniejsze okazy będą się smażyć krócej. Kiedy ryba jest już dobrze zrumieniona i chcę sprawdzić czy jest usmażona w środku próbuję wyciągnąć płetwę grzbietową - jeśli wyjdzie bez oporu to ryba jest gotowa. Można też ostrym nożem naciąć rybę wzdłuż grzbietu i leciutko podważyć sprawdzając mięso. Smażonego pstrąga podaję z ziemniakami. Do tego obowiązkowo cytryna, chrzan i przeważnie surówka z kapusty :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BozenA 08.06.2012 11:17
super
BozenA 08.06.2012 11:17
super
Justyna223 14.05.2012 22:09
jedna z lepszych rybek
Justyna Jussstiii 21.08.2011 11:33
super
Ewa104 17.02.2011 15:16
Aj,ale smaku mi narobiłaś.
SmakolykiJoanny 03.02.2011 07:01
wygląda apetycznie
wedith1 11.10.2010 20:48
Oj chyba zrobię pstrąga:)
Emilia22 23.09.2010 17:01
pyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak