Kasza gryczana z brokułami i pieczarkami

Kasza gryczana z brokułami i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. kaszy gryczanej, palonej

    1/2
  • nieduży brokuł

    1
  • dkg pieczarek

    25
  • ząbki czosnku

    2
  • łyżki posiekanego koperku

    2-3
  • łyżki soku z cytryny

    1-2
  • sól, pieprz mielony biały, cukier, chili mielone

    do smaku:
  • jogurt naturalny

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę opłukać, przełożyć do rondelka, zalać 1 szkl. wody, dodać ok.1/3 łyżeczki soli, gotować pod przykryciem na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę i zmięknie. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu razem z połową koperku. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić dokładnie, opłukać, małe zostawić w całości, większe pokroić. Brokuły opłukać, osączyć, odciąć różyczki z kwiatostanu. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pieczarki aż lekko się zezłocą, dodać brokuły. Całość oprószyć odrobiną cukru, soli, pieprzu i chili, podlać ok. 1/3 szkl. wody i poddusić pod przykryciem ok. 5-8 min.. Na koniec dodać sok cytrynowy i resztę koperku, wymieszać. Podawać z kaszą i sosem jogurtowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

05.08.2016 22:17
fajne zestawienie

Klausia

17.12.2014 13:38
super danie :)

M. Monroe

27.11.2012 22:30
brzmi bardzo smakowicie !

Grażyna13

14.12.2011 09:16
To by mi smakowało :)

Anna169Hosz

26.05.2011 07:42
Uwielbiamy kaszę gryczaną, pieczarki i brokuł...czyli wszystko dla nas:o)

gosia47-47

08.01.2011 19:09
super

anecia04

10.09.2010 09:10
bardzo ciekawe połączenie, lubię kaszę, u nas zwykle wykorzystuje się jako dodatek do gulaszu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat