Kurczę tymiankowe

Kurczę tymiankowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tuszka kurczaka, ok. 2 kg

    1
  • łyżeczki soli

    2
  • łyżki suszonego tymianku

    3
  • łyżeczki czosnku granulowanego

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tuszkę z kurczaka (kupujemy sprawioną) myjemy dokładnie i osuszamy papierowymi ręcznikami. Nacieramy solą i posypujemy czosnkiem oraz tymiankiem - także z środku. Kładziemy kurczaka na piersiach i skrzydełka zaginamy do środka i ku górze - tak aby końcówkę wywinąć na wierzch. Następnie odwracamy tuszkę i związujemy końce nóżek. Przyprawionego kurczaka odstawiamy na 1-2 godziny w chłodne miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180st. C. Tuszkę smarujemy z wierzchu lekko olejem i układamy (piersiami do góry) na blaszce, tę wstawiamy do gorącego piekarnika. Po 15 min. podlewamy 1 szkl. wody i pieczemy ptaszysko ok.1,5-2 godzin. często podlewając wytworzonym sosem (wyparowującą wodę należy uzupełniać). Po upieczeniu wyjmujemy ptaka z piekarnika i pozwalamy mu 10 min. odetchnąć. Przed podaniem porcjujemy w/g uznania. Ja i moja rodzina tak przyprawionego kurczaka lubimy chyba najbardziej - jest mięciutki, kruchy i niezwykle aromatyczny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

BozenA

15.05.2012 14:03
mmm

BozenA

15.05.2012 14:03
mmm

Agnieszka/picola

06.02.2012 18:44
fajny pomysł

Misiabe

25.09.2011 20:53
Kurcze.... no to musi być pyszne :)

SmacznaPyza

04.02.2011 08:58
i na prawdę bardzo polecam tymianek z czosnkiem - pachnie cudownie i świetnie smakuje tak przygotowany kurczak!

ZEWA

04.02.2011 00:57
pyszniuteńki ten kurczaczek

wiola333

05.12.2010 17:43
ciekawe

Anula1

03.09.2010 14:02
Bardzo lubie kurczaczka,a Twoj musi byc przepyszny.

Ewa104

30.08.2010 09:04
Przepysznie!

Malinka

11.08.2010 16:40
To kurczę wyglada bardzo apetycznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat