Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo-kokosowe markizy

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 16 dag
masło 14 dag
cukier puder 14 dag
gorzka czekolada 5 dag
proszek do pieczenia 1 i 1/4 łyżeczki
jajko 2
sól szczypta
mleko 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
mleczko kokosowe 165 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-kokosowe markizy

Masło umieścić w naczyniu i utrzeć mikserem do białości. Cały czas ucierając dodawać kolejno 10 dag cukru pudru, szczyptę soli, jajka oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Na samym końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto ręką. Rozwałkować i literatką wycinać krążki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190°C i piec 8 minut.

Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku. Pozostawić, aby napęczniała. Mleczko kokosowe ubić z dodatkiem pozostałego cukru pudru. Połączyć z żelatyną. Tak przygotowaną masę rozłożyć na połowie upieczonych krążków. Aby ciasteczka były kompletne - nakryć pozostałymi krążkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 10.10.2012 12:53
Mój synek powiedział, ze to Oreo :) wyglądają wspaniale.
GGABI 17.09.2011 20:06
ostro
Goya 22.08.2011 09:14
super
iknkirke 04.08.2011 15:45
mniam
Gosia40 05.06.2011 10:31
znakomicie wyglądają, a połączenie kokosu i czekolady to istna rozkosz:))
aguus 31.05.2011 11:05
Obłędne ciasteczka!
pawel6 30.05.2011 11:52
pysznie się prezentują:)
MAR3STA 20.05.2011 21:05
Fajne domowe ciasteczka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak