Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pstrągi ze szczypiorkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pstrągi 4 szt
masło 15 gram
dymka lub szalotka 1 szt
szczypiorek 1/2 pęczka
sok z cytryny 3 łyżki
śmietana 4 łyżki
sól
wino wytrawne 1/4 litra

Przepis i sposób przygotowania na: pstrągi ze szczypiorkiem

Sprawione pstrągi myjemy i osuszamy.Dno żaroodpornego naczynia smarujemy tłuszczem i posypujemy posiekaną cebulką.Pstrągi układamy w naczyniu zalewamy winem z dodatkiem posiekanego szczypiorku,soli i pieprzu.Wstawiamy na 10 min do gorącego piekarnika a pod koniec pieczenia dodajemy sok z cytryny.Ryby wyjmujemy osączamy i układamy na ogrzanym półmisku i trzymamy w cieple.Sos z pieczenia zlewamy do rondelka z dodatkiem śmietany i gotujemy kilka minut by troszkę zgęstniał.Polewamy ryby sosem i podajemy z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak