Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klasyczny przepis na ciasto pierogowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
sól 1 do smaku
woda ile wchłonie ciasto

Przepis i sposób przygotowania na: klasyczny przepis na ciasto pierogowe

Mąkę na stolnicę, robimy na środku gniazdko i wolno wlewamy gorącą (!) wodę. Temperatura wody powinna być jak najwyższa - ile zdołają wytrzymać nasze ręce. I zagniatamy ciasto.Po zagnieceniu, odcinamy po kawałku ciasta, wałkujemy na wybraną grubość (ja robię cieniutkie) i szeroką szklanką wycinamy krążki, nakładamy farsz (jaki chcemy), zaklejamy (najlepiej sprawdza się sklejanie-ciasto między kciuk i palec wskazujący i delikatne przesunięcie kciuka nad palcem wskazującym - wychodzą piękne, zgrabniutkie pierogi).
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy pierogi. Gotujemy do wypłynięcia.

SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kochanyptysiu 05.10.2011 08:27
dziękuje
gusia1000 04.10.2011 14:47
Lubię pierogi i robię je raz na miesiąc, a twoje są idealne i oddaję głos.
annagebalska 27.05.2011 11:22
pycha
Kuchareczekjeden 23.05.2011 11:19
lubimy
AgaS10 20.05.2011 09:56
tak,to jest klasyczny przepis na pierożki:)najlepszy:)
kochanyptysiu 18.05.2011 11:55
oczywiscie p[odczas gotowania nalezy je mieszac,tylko bardzo delikatnie,czasem do wody dodaje kropelke oliwy wtedy sie nie sklejaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak