Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęcina z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina bez kości 1 kg
pieczarki 20 dag
słonina 15 dag
cebulka dymka 1 pęczek
szałwia 1/4 łyżeczki
tłuszcz 1 łyżka
bulion 1 szklanka
sok z pół cytryny
sól
pieprz
estragon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęcina z pieczarkami

Umyte mięso mocno wygnieść ręką, przelać na sicie wrzątkiem, natrzeć pieprzem, estragonem i szałwią, skropić sokiem z cytryny, owinąć folią, zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia oprószyć solą, owinąć cienkimi plasterkami słoniny, w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu obłożyć kapeluszami pieczarek i cebulkami, posypać pokrojonym szczypiorkiem, polać częścią bulionu, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, skrapiając pozostałym bulionem. Miękką pieczeń pokroić w plastry, przybrać pieczarkami i cebulkami. Przetarty przez sito sos podawać w sosjerce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak