Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
żółtka jaj 5 sztuk
margaryna 15 dag
drożdże 5 dag
cukier 15 dag
masło 12,5 dag
mąka 15 dag
cukier 12 dag
mleko 120 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe

Z mleka, drożdży i łyżki cukru przygotowujemy rozczyn drożdżowy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, żółtka jaj ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy masę żółtkową i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, gdy zacznie odchodzić od rąk dodajemy rozpuszczoną margarynę. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. W miarę potrzeby możemy podczas wyrabiania dodać więcej mąki. Ponownie je wyrabiamy po wyrośnięciu i jeszcze raz odstawiamy, żeby wyrosło. Gdy podwoi swoją objętość przekładamy je do blaszki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę łącząc ze sobą 15 dag mąki, 12 dag cukru i 12,5 dag masła roślinnego. Kruszoną posypujemy ciasto. Pieczemy je przez ok. 50 minut w temp. 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 21.08.2013 20:42
bardzo smaczne
IKrakowianka 05.06.2013 21:07
uwielbiam takie ciasta
RenataZ-et 04.02.2012 16:57
przepyszne jest takie drożdżowe ciasto z kruszonką
Goya 09.11.2011 10:24
mniam
Goya 09.11.2011 10:24
mniam
Margo1 15.09.2011 07:30
uwielbiam do herbatki
Iwusia 30.05.2011 23:30
Pięknie wyrosło :)
Nina7 18.05.2011 11:10
uwielbiam drożdżowe wypieki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak