Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z parmezanem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielona wieprzowina 1 kg
parmezan starty 15 dag
mleko 1 szklanka
natka pietruszki 2 łyżeczki
sól do smaku
jajko 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
cebula 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana kwaśna 2 łyżki
bazylia świeża 1 łyżka
bułka czerstwa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z parmezanem

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną cebulkę i jajko. Następnie dodajemy przepuszczoną przez maszynkę czerstwą bułkę. Masę mięsną doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy klopsiki i wkładamy je na gotującą się wodę. Gotujemy przez kilka minut. W tym samym czasie w drugim garnku zagotowujemy wodę i przekładamy do niej ugotowane porcje klopsików. Gotujemy przez około 30 minut. Następnie sos zaprawiamy koncentratem pomidorowym i śmietaną. Dodajemy sprasowany czosnek, bazylię, sól i pieprz do smaku. Gotujemy całość jeszcze przez kilka minut.
RADA: Należy uważać, żeby sos się nie przypalił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 02.11.2012 17:26
świetny pomysł
Juleczka20 08.11.2011 09:04
muszę zrobić
Margo1 16.09.2011 09:28
oj wyśmienite
Iwusia 30.05.2011 23:31
Wyglądają pięknie a przepis zapowiada się smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak