Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sadzone jajeczka przepiórcze z cukinią i sosem musztardowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śmietana 18 proc 3 łyżeczki
musztarda dijon 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oliwa 1 łyżeczka
rukola 1 garść
słonecznik łuskany 1 łyżka
cukinie małe 1/3 szt
jajko 1 szt
jajka przepiórcze 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sadzone jajeczka przepiórcze z cukinią i sosem musztardowym

Jajko kurze gotujemy na twardo. Po ostudzeniu ucieramy na tarce, na małych oczkach. dodajemy do startego jajka śmietanę i musztardę i mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą. Można też skropić sokiem z limonki , ale niekoniecznie.

Cukinię kroimy na około 2,5 cm krążki.

Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nacieramy oliwą z oliwek.

Z krążków cukinii wydrążamy malutkie wgłębienie i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut.

Po tym czasie wyjmujemy i wbijamy ostrożnie jaka przepiórcze do wgłębień w cukinii. Lekko solimy i przyprawiamy pieprzem kolorowym w młynku.

Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 15 minut.

Na osobnym talerzyku układamy listki rukoli i posypujemy pestkami słonecznika. Na tym układamy gotowe jajeczka przepiórcze na cukinii. Na każde jajeczko nakładamy przygotowany wcześniej sos musztardowy i dekorujemy dodatkowo pestką słonecznika.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 22.01.2015 23:32
dziękuję :)
SmacznaPyza 18.05.2011 10:58
pięknie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak