Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krówki waniliowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło
cukier
mleko skondensowane niesłodzon

Przepis i sposób przygotowania na: Krówki waniliowe

Krówki waniliowe
przepis Bakerlady



Składniki na około 25 cukierków:

300 ml mleka skondensowanego z puszki, niesłodzonego (może być kremówka)
3/4 szklanki cukru
1/3 kostki masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii



Wszystkie składniki gotować na sporym ogniu w garnku z grubym dnem cały czas mieszając. Gotować aż doprowadzi się do wrzenia. Gdy masa będzie już wyraźnie gęsta i beżowa i wykaże tendencję do przypalania się (u mnie to było jakieś 15-20 minut), należy zdjąć garnek z ognia. Ucierać masę jeszcze kilka (lub więcej) minut. Wyraźnie zgęstniałą masę wylać do małego naczynia wyłożonego folią aluminiową. (Może to być też na przykład keksówka.) Schłodzić. Wyjąć i pokroić wg uznania.
Czytałam, że im dłużej krówki są gotowane, a później ucierane tym bardziej kruche wychodzą (nie sprawdziłam tego, choć moje, jak już wspomniałam, wyszły mało kruche :)).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 17.05.2011 21:10
słodkie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak