Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada boczkowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 1,5 główki
cebula biała 1/2 szt
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 szczypta
musztarda meksykańska 1/2 słoiczka
\"ognista mieszanka przypraw\" 1 łyżeczka
boczek 1 surowy bez kości
oregano 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada boczkowa

Boczek nacieramy od wewnętrznej strony przyprawami i musztardą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po czasie wyjmujemy i nacieramy wyciśniętym czosnkiem ( 1 główka ). Pozostałe ząbki czosnku układamy na jednym końcu boczku. Cebulę kroimy w paseczki i układamy razem z czosnkiem. Zawijamy i obwiązujemy nitką. Wkładamy roladę do woreczka do zapiekania i pieczemy około 1,5 godziny w 180 C. Następnie wyjmujemy roladę z woreczka i jeszcze podpiekamy około 30 minut, aby się ładnie przyrumieniła.

Można podawać na gorąco lub zimno.

Świetnie smakuje z chrzanem lub ćwikłą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 22.05.2011 18:25
dziękuję :)
aguus 22.05.2011 16:50
lubię taką roladę:)
MAŁGORZATA108 17.05.2011 20:39
Prezentuje się świetnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak