Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki rybne

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 szt
mleko 200 ml
cebula 1 szt
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczka
Na sos:
koncentrat pomidorowy 200 g
cebula 500 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
pieprz 1/2 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżeczka
olej 4 łyżka
filet z dorsza 1 kg
bułka czerstwa 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki rybne

Umytego fileta zmielić razem z obraną cebulą maszynką do mięsa.
Bułkę namoczyć w mleku, a gdy nasiąknie odcisnąć i dodać ją do masy rybnej.
Na koniec dodać jajka, sól i pieprz do smaku i dokładnie wszystko wymieszać.
Formować niewielkie kuleczki, każdą obtoczyć w mace i smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony.
Gdy klopsiki są usmażone przełożyć je do głębokiego naczynia.
Przygotować sos:
Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju aż będzie miękka.
Dodać koncentrat pomidorowy sól, pieprz i maggi do smaku oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Mieszając od czasu do czasu smażyć około 3-4 minuty, podlać wodą i zagotować.
Powstałym sosem zalać klopsiki, można delikatnie wymieszać i przestudzić.
Wstawić do lodówki, podawać na zimno z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 20.12.2011 21:19
FAJNY PRZEPIS
Ewa104 01.12.2011 12:27
Smaczne muszą być bez dwóch zdań.
anemon 24.05.2011 06:53
Fajny sposób podania ryby.
ZEWA 19.05.2011 14:06
bardzo je lubię
aguus 18.05.2011 21:30
super przepis!
evita0007 18.05.2011 18:11
ale pyszności :-)
MAŁGORZATA108 17.05.2011 20:38
Fajny przepisik.
MAŁGORZATA108 17.05.2011 20:38
Fajny przepisik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak