Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka w pieczarkach i papryce

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonki 2 szt
papryka czerwona 2 szt
pieczarki 500 g
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbek
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
mały seler 1 szt
sól 1 łyżeczka
pieprz kolorowy 1/2 łyżeczka
ciemny sos sojowy 5 łyżka
płatki chili 1 łyżeczka
woda do gotowania golonek
ziele angielskie 2 szt
mąka do obtaczania
olej do smażenia 50 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w pieczarkach i papryce

Golonki umyć, włożyć do garnka i zalać wodą tak aby były przykryte.
Gotować na małym ogniu około 1 godziny zdejmując powstałe burzyny.
Po godzinie dodać sól, pieprz, obrane ząbki czosnku, liść i ziele,sos sojowy, marchew, pietruszkę i seler i gotować jeszcze koło 30-40 minut.
Wyjąć golonki z wywaru, przestudzić, można przekroić na pół jak są duże, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoto na oleju.
Dodać oczyszczone i pokrojone papryki, pieczarki i cebulę i podsmażyć od czasu do czasu mieszając.
Wszystko podlać odrobiną wywaru z golonek, przykryć pokrywką i dusić około 10 - 15 minut.
Podawać np. z ćwikłą i musztardą i pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 08.02.2012 13:17
Ale fantastyczne! :)
Gosia40 18.05.2011 21:32
baaardzo smaczna:)
evita0007 18.05.2011 18:12
golonka jak ja uwielbiam mmmm :-)
MAŁGORZATA108 17.05.2011 20:39
Ciekawy zestaw.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak