Prosiaczki

Prosiaczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porcja lukru malinowego

    1
  • serki homogenizowane waniliowe 200g

    2
  • jajka

    3
  • szkl. mąki pszennej

    1,5
  • łyżeczki proszku do pieczenia

    1,5
  • szczypta soli

    1
  • olej

    do smażenia:
  • Krem:

    1 porcja śmietankowo-kokosowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Krem przygotować w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/13565/krem-smietankowy-z-kokosem-i-rumem.html

Lukier przygotować w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/13568/lukier-malinowy.html

Do miski wbić jajka, dodać serki homogenizowane, przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zmiksować tylko tyle aby składniki połączyły się w gładką masę. W rondlu rozgrzać smalec (ew. olej). Łyżką zamoczoną w gorącym tłuszczu nabierać porcje ciasta (nie za duże - łyżka z niedużym czubkiem) i kłaść na tłuszcz. Nie powinny opadać na dno tylko od razu pływać a tłuszcz powinien skwierczeć dookoła. Smażyć aż porządnie się zrumienią. Wkładać po kilka na raz, muszą mieć luźno żeby mogły się swobodnie obracać - robią to same w miarę usmażenia z każdej strony! Jeśli nie chcą to możemy im pomóc łyżeczką. Tłuszcz nie może być zbyt gorący bo \"pączuszki\" spalą się z wierzchu a w środku zostaną surowe. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia. Zimne przekrawać m/w na pół ostrym nożem z piłką. Na jedną połówkę nakładać czubatą łyżeczkę kremu, przykryć drugą połówką lekko dociskając. Wierzch polać lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jerry1

29.03.2012 14:58
extra

Agnieszka/picola

01.03.2012 17:45
fajne

jolaxa1

02.01.2012 13:23
pycha

Ela11

15.10.2011 15:14
fajne

BozenA

26.09.2011 16:02
super

BozenA

26.09.2011 16:02
super

Justyna Jussstiii

09.07.2011 18:18
super

Ewelina47

08.05.2011 20:40
super

Barbara/zuza22_85

23.03.2011 15:17
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat