Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowy tort z pomarańczową nutą .

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 8 sztuk
mąka 1.1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
syrop pomarańczowy 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem:
śmietana 30% 1 litr
śnieżka 3 sztuki
DODATKOWO:
truskawki 1 kg
syrop pomarańczowy 2 łyżki
smietan-fiks 1 sztuka
alkohol

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy tort z pomarańczową nutą .

Na biszkopt ubijamy jajka z cukrem na bezę, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na koniec wlewamy syrop i przesianą mąkę z proszkiem. Pieczemy 30-35 min w temp 180st,po upieczeniu zostawiamy ciasto jeszcze na 5min w piekarniku.

Krem:
Śmietanę ubijamy ze śnieżką na krem (jeśli ciasto ma postać do następnego dnia dobrze jest dodać 2 łyżki cukru żelującego).
Truskawki dzielimy na mniejsze kawałki, zostawiając kilka do dekoracji, resztę aromatyzujemy syropem i alkoholem, przykrywamy pojemnik i odstawiamy na 10 min.
Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 krążki nasączamy je powstałym syropem z truskawek i posypujemy usztywniaczem do śmietany, smarujemy kremem pamiętając że potrzebny będzie jeszcze do dekoracji, na krem wykładamy truskawki delikatnie je wciskając. Całość dowolnie dekorujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 15.05.2013 10:37
zachwyca smakiem i samym wyglądem
bietka 09.05.2013 16:51
wygląda bardzo smacznie :)
smakowita 19.05.2012 21:47
smakowity torcik i pięknie udekorowany
IKrakowianka 12.01.2012 00:40
wygląda bardzo apetycznie
stokrotka 18.10.2011 09:32
mniam.........
kochanyptysiu 10.06.2011 09:36
ekstra!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak