Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 10-15 dag
cebula 2 sztuki
oliwa 5 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
groch 1/2 kilograma
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kapusta kwaszona 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

W osobnych naczyniach zamoczyć na noc groch i grzyby.

Następnego dnia ugotować grzyby na miękko, a groch rozgotować. Kapustę kwaszoną ugotować na półtwardo.

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę (nie rumienić) i dodać do kapusty. Dalej gotować. Grzyby odsączyć (wywar zachować), pokroić i dodać do kapusty. Jeśli wyparuje woda dolać wywaru z grzybów. Rozgotowany groch przetrzeć przez sito, dodać do kapusty, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i na koniec dodać mielony kminek. Następnego dnia można odgrzać i jest tak samo smaczna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika193
Monika193 09.10.2011 09:18
smaczna
Monika193
Monika193 09.10.2011 09:18
smaczna
Motorek 30.09.2011 10:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak