Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z mrożonymi jagodami

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 i 1/3 szklanki
cukier 4 łyżeczki
drożdże świeże 1/4 kostki
jajko 2 sztuki
mleko 185 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
margaryna 85 gramów
jagody dowolna ilość

Kruszonka:

mąka pszenna 8 łyżek
margaryna 4 łyżki
cukier 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z mrożonymi jagodami

Drożdże rozpuścić w letnim mleku wraz z dodatkiem 4 łyżeczek cukru. Do miski bądź miksera dodać resztę składników oraz rozpuszczone w mleku drożdże i wymieszać. Przykryć folią i poczekać godzinę, aż ciasto wyrośnie.

Następnie podzielić ciasto na 12 części i wyrobić kuliste bułeczki. Ułożyć je na blaszce i przykryć ręcznikiem, aby nie wyschły.

W tym czasie przygotować kruszonkę, zagniatając składniki podane na liście składników.

Przygotowane drożdżówki lekko spłaszczyć i nałożyć na nie mrożone jagody, a na wierzchu posypać kruszonką. Piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 17.05.2011 16:24
pychota
ewasylwia 17.05.2011 10:59
zjadłoby się taką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak