Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki ryżowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czubatych łyżek mąki pszennej (ew. troszkę więcej jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie) 5-6
szkl. mleka 1/2
łyżeczka sody oczyszczonej 1
otarta z 1 cytryny skórka
op. cukru waniliowego 16 g 1
szczypta soli 1
gruszki 2
z 1 cytryny sok
łyżek cukru (może być nieco mniej albo więcej - wedle smaku) 3-5
olej do smażenia:
jabłko 1 szt. (duże)
kisiel 2 jabłkowy lub cytrynowy
aromat cytrynowy kilka kropli
jajko 2 małe
ryż ugotowany 1 szkl.
cukier puder do posypania:
cynamon do posypania:

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki ryżowe

Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne a miąższ pokroić w kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem, podlać 0,5-1 szkl. wody i udusić. Proszek kisielowy rozmieszać z dwiema łyżkami zimnej wody i, cały czas mieszając, dodać do owoców, zagotować. Ryż rozmieszać widelcem, zalać mlekiem. Dodać jajka, cukier waniliowy, sól, skórkę cytrynową, aromat i mąkę, wymieszać dokładnie, na koniec dodać sodę i ponownie wymieszać - ciasto powinno być dość gęste, ale lejące. Kłaść porcje ciasta (2 łyżki) na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć do zrumienienia z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem i polane sosem owocowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 04.05.2012 21:40
nie spotykane
IrenaM 30.01.2012 10:45
wow, b?d? mog?a to zje??, mo?e jutro sobie przyrz?dz? :)
Agnik 09.10.2011 12:02
orginalne
Jastinka 05.10.2011 09:31
świetne
Grażyna13 13.02.2011 16:16
Podobaja mi się :)
Goya 10.01.2011 17:55
fajne
eli_555 19.10.2010 19:54
pycha
aranka 20.09.2010 14:08
świetny przepis
Ewa104 12.09.2010 13:12
Świetne racuchy.
MAŁGORZATA108 25.07.2010 20:05
Można się opychać, a kalorii nie widać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak