Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto rabarbarowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
cukier drobny 3/4 szklanki
jajko 1
żółtko jajek 2
śmietana 18-procentowa 200 g
masło 100 g
puder
rabarbar

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto rabarbarowe

1) Masło ubić na masę. Żółtka utrzeć z cukrem na parze.
2) Dodawać masło. Wymieszać.
3) Dodać proszek do pieczenia i jajko. Śmietanę wymieszać i dodać mąkę.
4) W razie potrzeby dodać mąkę, włożyć na godzinę do zamrażalnika.
5) W tym czasie na patelni podsmażyć z odrobiną masła i cukru rabarbar(ilość zależy od Ciebie).
6) Część ciasta (2/3) rozłożyć na blasze i podpiec w 180 stopniach do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru.
7) Od rabarbaru odsączyć sok i rozprowadzić na cieście.
8) 1/3 ciasta zetrzeć na owocach i podpiec jeszcze 15-20 minut w tej samej temperaturze.
9) Wyjąć i po wystygnięciu posypać pudrem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 10.04.2013 10:33
lubię takie ciasto
aguus 17.05.2011 12:20
Ale pyszności!!
1j1o1l1a1 16.05.2011 23:28
sezon rabarbarowy w pełni więc ciasto z rabarbarem...dobra rzecz:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak