Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wołowe ,,z kurnej chaty „:

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

0,5 kg wołowiny na bitki ( zrazowa górna )
40 dag cebuli
1 łyżka masła
3 suszone grzybki
3 suszone sliwki
sól
pieprz mielony
1 łyżeczka miodu
szklanki wody
1 mała marchewka
½ łyżeczki mielonego jałowca
2 łyżeczki musztardy
½ kromki razowca
Liść lubczyku suszony Prymat 1/2 łyżeczki
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wołowe ,,z kurnej chaty „:

Mięso przekroić na 4 bitki tak by przecinać włókna a nie kroić wzdłuż włókien. Rozklepać tłuczkiem do mięsa . Zrobić pastę przyprawową z oleju ( 2 łyżki , miodu , musztardy , mielonego jałowca , lubczyku, soli i pieprzu . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na minimum 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .

Namoczyć Garnek Rzymski na 15 minut . Przełożyć mięso do garnka .Na patelnię wlać wodę i zagotować – przelać do garnka .Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone śliwki i grzyby , pokrojone w pół plasterki cebule i utartą na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchewkę .
Wstawić do zimnego piekarnika .
Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 * C . Potem podkręcić do 230 * C i piec 2 godziny .
Wyjąć mięso .Sos zlać do garnuszka . Podlać ½ szklanki wody . Dodać drobno pokruszony lub zmielony razowiec i zagotować .Doprawić do smaku .Przetrzeć przez sito.

Ja podaje z kaszą gryczaną na sypko i kiszonymi ogórkami .

Doprawiam odrobiną miodu bo przełamuje on doskonale smak dużej ilości cebuli i sos nabiera smaku .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 23.11.2013 10:37
Buniu,mam pytanie.Czy mięso najpierw obsmażasz? Bo z opisu wnioskuję,że nie.Ale w takim razie nie bardzo wiem,po co wlewać wodę na patelnię. Przymierzam się jutro do wypróbowania przepisu,więc bardzo prosiłabym o odpowiedź.Co prawda nie mam garnka rzymskiego, ale spróbuję w naczyniu żaroodpornym.
Neetka90 12.01.2011 16:12
pięknie gotujesz
danusia19671 20.12.2010 09:18
Coś pysznego
Henryka2 09.12.2010 20:36
To lubię!
cukiereczek 03.08.2010 08:12
Na obiad super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak