Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki półfrancuskie.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 35 dag
masło 22 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
kwaśna śmietana 5 łyżek
masa
konfitura z płatków róży 15 dag
cukier waniliowy
orzechy włoskie 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki półfrancuskie.

Zrobic ciasto:mąkę przesiac,posiekac z masłem,dodac jajko,żółtka i śmietanę.Szybko zagnieśc ciasto,włożyc je do miski posypanej mąką,pozostawic na 12 godzin w lodówce.Zrobc masę:konfiturę rozgrzac w rondelku,wymieszac ze zmielonymi orzechami,ostudzic.Ciasto rozwałkowac do grubości 1/2 cm,pokroic w pasy o szer.8cm,a następnie w trójkąty.Na środku każdego kłaśc porcję masy orzechowej,zwijac od podsawy,formując rogaliki.Piec przez 15-20 minut w temp.200 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 16.11.2011 12:36
fajne rogaliki
MAR3STA 28.10.2011 22:29
palce lizać
Elżbieta17 26.05.2011 14:02
Pyszne takie ciasteczka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak