Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto ptysiowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser żółty 50 gram
masło lub margaryna 15 gram
Ciasto: 1/4 litra
jajko 3 szt
masło 75 gram
mąka 120 gram
ser żółty 15 dkg
sól
woda 1/4 litra

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto ptysiowe

W garnku gotujemy wodę osoloną z masłem gdy tłuszcz się rozpuści zestawiamy z ognia wrzucamy mąkę i mieszamy.Ponownie stawiamy na ogniu i energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia,zdejmujemy z ognia i po przestudzeniu wbijamy kolejno jajka, nie przerywając mieszania,następnie dodajemy starty ser.Na wysmarowanej tłuszczem blasze formujemy łyżką do zupy koronę z ciasta na której układamy kawałki sera.Wstawiamy do gorącego piekarnika,po 20 min zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 06.08.2011 10:09
fajny
anemon 04.07.2011 07:28
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak