Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Idealny biszkopt kakaowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 100 gram
mąka ziemniaczana 40 gram
kakao ciemne 20 gram
cukier puder 110 gram
jajko 5 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Idealny biszkopt kakaowy

Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Kakao i obie mąki wymieszać, przesiać przez gęste sitko i delikatnie wmieszać do ciasta /na bardzo wolnych obrotach miksera/.

Wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto. W temperaturze 165 stopni piec 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.

Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki, do całkowitego wystygnięcia ciasta.

Boki oddzielać nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne.
Biszkopt najlepiej dzielić na blaty dopiero następnego dnia.

Kilka swoich osobistych spostrzeżeń na temat pieczenia biszkoptów zamieściłam na swoim blogu: http://www.doradcasmaku.pl/blog/4049/wpis/275/jak-upiec-biszkopt-idealny-.html

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 05.11.2013 08:43
idealnie nawet wygląda:)
Grazyna0211 01.11.2013 21:41
wygląda świetnie i jest idealnie płaski
anemon 07.02.2013 09:58
Właśnie tak caralajna, jak już mam gotowy biszkopt to reszta jest już kwestią chwili.
caralajna 07.02.2013 08:19
idealny biszkopt, aż się prosi aby go przełożyć kremem i ozdobić owocami :)
anemon 11.07.2012 20:45
W takim razie, proszę daj znać jak Ci następnym razem pójdzie i co zmieniłaś, ,może i ja wypróbuję Twoje modyfikacje. Cieszę się, że biszkopt Ci smakował.
Ilona15 11.07.2012 13:13
Niestety mnie udało się go przekroić na dwa tylko, ale nie zmienia to faktu, że ciasto jest rewelacyjne w smaku:-) Kolejnym razem znów spróbuję je zrobić z małą modyfikacją, bo przepis bardzo mi przypadł do gustu
anemon 08.07.2012 18:40
Przykro mi bardzo, że biszkopt nie urósł. Ja zawsze kroję go na trzy blaty, więc wyrasta dość wysoki. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z biszkoptami, więc trudno mi powoedzieć co mogło być przyczyną.
Ilona15 08.07.2012 11:42
robiłam wczoraj biszkopcik i mimo, że postępowałam zgodnie z przepisem ciasto praktycznie wcale nie wyrosło...szkoda, bo po przekrojeniu okazało się bardzo smaczne. Zrobiłam z niego przekładańca z kremem i jest pycha na prawdę polecam :-))) następnym razem dodam jednak odrobinę proszku:-D
anemon 18.03.2012 18:00
Polecam, jak dla mnie ten przepis jest niezawodny.
Rybciia 17.03.2012 23:25
śliczny
anemon 28.10.2011 09:26
Oczywiście idealny dla mnie i faktycznie, od kiedy go piekę, zawsze mi się udaję. Muszę popukać w coś, aby nie zapeszyć.
IZABELA29 28.10.2011 09:11
taki chce by zawsze wychodził
Pacia 26.08.2011 13:00
cudny-spróbuję:)
misia53 17.08.2011 00:33
no , skoro idealny......
ben-ka 16.08.2011 10:03
Wow ! ale fajny:)
Seba 10.08.2011 09:17
fajny ci wyszedł
Agiatis 24.06.2011 10:11
Rewelacja!!!!!!
Motorek 16.06.2011 08:48
ale wysoki super
Robert10 14.06.2011 08:45
jaki wyrośnięty
Ewelina38 06.06.2011 09:35
piękny biszkopcik
Iwona51
Iwona51 05.06.2011 00:44
super
MAR3STA 22.05.2011 23:12
śliczny ten biszkopcik;)
Magdalena1110 19.05.2011 07:11
pycha
caroline1983 17.05.2011 20:05
Niedawno tez taki robiłam. Kakaowy biszkopt bardzo ładnie wyglada z białymi masami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak