Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki zakwaszane

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 5 kg
cukier 15 dag
woda 2,5 litra
sól 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki zakwaszane

Śliwki wypestkować. Zagotować wodę z cukrem i solą, przestudzić. Dno słoja wyłożyć gałązkami wiśni (2 szt) i liśćmi porzeczki (ok. 12 szt.), następnie ułożyć ściśle warstwy śliwek, przekładając je liśćmi porzeczki. Owoce zalać przestudzoną zalewą, przykryć obciążonym talerzem, pozostawić na 30 dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej, następnie wynieść w chłodne miejsce. W razie potrzeby zalewę należy uzupełnić świeżą. Podawać do mięs i sałatek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marzena34 29.04.2012 14:45
mniam
Tika4444 17.12.2011 18:53
ciekawe
Tika4444 17.12.2011 18:53
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak