Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielkanocna cytrynowo-kakaowa

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto podstawowe:

masło 3/4 kostki
cukier 1/2 szklanki
śmietana kwaśna 2 łyżki
mąka 1 i 1/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
jajko 2 sztuki

Do dekoracji:

polewa czekoladowa 2 opakowania
lukier plastyczny kilka łyżek
kolorowa posypka kilka łyżek

Do blachy:

masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek

Do białej części ciasta:

skórka cytrynowa 1/2 łyżeczki
aromat cytrynowy 5 kropli

Masa ciemna:

kakao 1 łyżka

Dodatkowo:

wiórki kokosowe
orzechy siekane

Porada

Lukier przygotowałam sama z proporcji: 1/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki cytrynówki i ok. 3 łyżek soku z cytryny oraz kilka kropli zielonego barwnika do żywności. Całość utarłam mikserem.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna cytrynowo-kakaowa

Wszystkie składniki na ciasto podstawowe przełożyć do miski, wymieszać i utrzeć.

Z ciasta odjąć 1/3 i dosypać do niej kakao - 1 łyżkę. Do białej części masy dodać skórkę cytrynową i aromat cytrynowy.

Formę do babki (z kominkiem) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć białą masę, a na wierzch kakaową.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już się upiekło i czy patyczek po wyjęciu jest suchy). Wyjąć z piekarnika. Poczekać aż ostygnie i wyjąć z formy.

Polewy przygotować do użycia zgodnie z przepisem na opakowaniu. Muszą być płynne. Polewać ciasto tak, aby utworzyły się spływające "strugi",  a pomiędzy nimi zrobić zielone prążki z cytrynowego lukru - na płynną polewę posypać dekoracje (wiórki, orzechy pokruszone wg uznania). Wstawić do lodówki, aby polewy i lukier zastygły się.

Do dekoracji użyłam: złotych perełek o smaku cytrynowym, słonecznika w kolorowej polewie czekoladowej i różyczek z opłatka czekoladowego.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 01.04.2014 15:56
ozdoba stołu
zbysio 12.05.2011 22:17
ooooooooooooooooooo
banditka 27.04.2011 13:30
jaka kolorowa!
kochanyptysiu 29.03.2011 14:06
piekna,juz niedlugo wyprobuje:)
ewelina/bunia 27.11.2010 15:04
szliczna
Babciagramolka 11.10.2010 11:05
Wszystko zjadliwe ( po za gałązkami bukszpanu wkoło ) .Róża z czekoladowego opłatka, Słonecznik w kolorowych czekoladowych polewach ,złote perełki cukiernicze, polewy czekoladowa i z białej czekolady i lukier cytrynowy z zielonym barwnikiem spożywczym.
ben-ka 11.10.2010 10:54
Efekt końcowy śliczny:) z czego ta dekoracja jest zrobiona?zjadliwa czy tylko na potrzeby zdjęcia?
Przemek4 23.07.2010 10:24
Doskonała na wielknoc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak