Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory w sosie śmietankowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 5dag
pory 85dag
mąka 2łyżki
mleko 1\\3l
śmietana 3łyzki
sól 1\\2łyżeczki
gałka muszkatołowa szczypta
pieprz
natka pietruszki 1łyżka
ser żółty 15dag (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pory w sosie śmietankowym

Do zapiekania można użyć tylko jasnych części pora,zielone liście można zużyć do zupy.Kawałki porów skrócić przy korzeniu ,przekroić na pół ,umyć i gotować w 2litrach wody z dodatkiem gałki muszkatołowej przez 15min.Żaroodporną forme wysmarować łyżką masła .Pory wyjąć z wody ,dobrze osączyć i przełożyc do formy.Z masła i mąki zrobic jasną zasmażkę .Rozprowadzić dolewając ,stopniowo mleko ,kilka razy zagotować .Dodać śmietanę ,sól i pieprz.Pory zalać sosem ,posypać natką pietruszki i serem i zapiekać 20min w temp 200C,aż ser sie zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak