Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak po katalońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 szt
cytryny 3 szt
cebula 1 szt
białe wino 200 ml
bulion 200 ml
olej 10 łyżek
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak po katalońsku

Kurczaka myjemy,osuszamy,dzielimy na mniejsze części,doprawiamy solą oraz pieprzem,a następnie obsmażamy na złoty kolor na oleju.odkładamy na talerz i obkładamy 3ćwiartkami cytryny.Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę,a kiedy się zeszkli wkładamy kurczaka oraz resztę pokrojonych w ćwiartki cytryn.Podlewamy winem,a po dalszych 5minutach bulionem.Danie doprawiamy liściem laurowym oraz cukrem i dusimy pod przykryciem 45minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak