Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka grilowana po prowansalsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt
cukinia 1 szt
bakłażan 1 szt
papryka 2 szt
pomidory 2 szt
czosnek ząbki 2 szt
sos sojowy 6 łyżek
wino czerwone wytrawne 100 ml
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
tymianek 2 łyżeczki
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa 50 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
oregano 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka grilowana po prowansalsku

Z kaczki wykrój piersi i udka.Na pozostałym korpusie możesz ugotować zupę.Czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli.z sosu sojowego,wina,tymianku,majeranku,oregano,czosnku i połowy oliwy z oliwek przygotuj marynatę.Mięso natrzyj solą i pieprzem,zalej je marynatą i odstaw na minimum 2godziny w chłodne miejsce.Warzywa pokrój w 1-2cm plastry i zamarynuj je w pozostałej oliwie i posiekanej natce pietruszki.Mięso odsącz z marynaty.skórkę natnij ostrym nożem na skos.Na rozgrzanym grillu smaż mięso z obu stron na rumiano,ok.20-30minut.Co kilka minut polewaj mięso pozostałą marynatą.Na 10minut przed zakończeniem smażenia mięsa,na grillu ułóż tackę z wcześniej przygotowanymi warzywami.Kaczkę podawaj w towarzystwie warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak