Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk z owocami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 2 kg
śliwki suszone 15 dag
morele suszone 15 dag
nasło 2 łyzki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
pieprz
sól
wino czerwone 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk z owocami

Filety naciąć w poprzek tak, aby powstała kieszeń, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do drobiu. Owoce zalać winem, dolać tyle wody, żeby płyn przykrył je całkowicie i odstawić na 2-3 godz. Odsączone owoce włożyć w nacięcie. Kieszeń zszyć lub spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć na oleju z wszystkich stron, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec. Polewać od czasu do czasu płynem pozostałym po namoczeniu owoców, a później sosem, który się wytworzył.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 11.09.2013 08:40
bardzo fajny przepis
Ada-Gaba 29.01.2013 11:57
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak