Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

orzechwiec z masą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka przenna 600 g
margaryna 300 g
cukier 500 g
jajko 6 szt
śmietana 4 łyżki
powidła śliwkowe 1 słoik
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
mleko 0.5 l
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 0.5 szkl
masło roślinne w kubeczku 1 szt
orzechy włoskie 250 g
Soda oczyszczona Prymat 1.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: orzechwiec z masą

Masa:mąki połącz z małą ilością mleka.Resztę mleka zagotuj z cukrem,wlej mączną mieszankę,ugotuj budyń.Ostudź,zmiksuj z masłem.Margarynę utrzyj z mąką,sodą i proszkiem do pieczenia.Żółtka zmiksuj z 200g cukru.Dodaj do masy,wsyp mąkę,dodaj śmietanę,zagnieć.Białka ubij na sztywno z resztą cukru.Schłodź.Ciastem wylep dwie prostokątne formy.Posmaruj powidłami,posyp pokrojonymi orzechami,przykryj pianą.Piecz 15-20minut.Ostudź.Placki(górny orzechami do dołu)przełóż masą.Udekoruj czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak