Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 3/4 szklanki
margaryna 3/4 kostki
śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
galaretka czerwona 2 opakowania
masa makowa 2 puszki
orzechy posiekane 3/4 szklanki
miód 3 łyżki
mandarynki 4 sztuki
rodzynki 1 (namoczone)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem

Z mąki, jajka, żółtek, cukru, margaryny, śmietany i proszku do pieczenia zarobić kruche ciasto. Schłodzić ok 30 minut w lodówce. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia. W garnuszku rozgrzać miód, dodać orzechy i chwilę ogrzewać. Przestudzić, dodać do maku razem z namoczonymi rodzynkami. Wszystko dokładnie wymieszać. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę. Wyłożyć mak na wierzch i piec ok 45 minut. Mandarynki obrać i podzielić na części. Układać na wystudzonym cieście. Całość zalać galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak