Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy likier kawowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier brązowy 15 dkg
cynamon 1 laska
anyż 2 gwiazdki
Goździki całe Prymat 5 szt
ziarna kawy 25 szt
grappa 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy likier kawowy

Wszystkie przyprawy, kawę oraz cukier zalać grappą i odstawić w na dwa tygodnie. Co 2 - 3 dni poruszać naczynie żeby cukier rozuścił się w całości. Po tym czasie likier przecedzić i przelać do butelki. Zostawić na kolejny tydzień.
Smacznego!!

--> najlepiej dodawać do tego likieru cukier brązowy tzw. łamany (takie dość duże kryształki)
--> zamiast garppy można dolać wino półsłodkie z bialych winogron

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 22.05.2011 00:01
Zapomniałam dopisać że jeżeli dodajecie wino zamiast grappy to likier wyjdzie mniej wyrazisty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak