Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tuńczyk w sosie własnym
jogurt grecki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

SKŁADNIKI:

makaron świderki Podravki (lub inny) - 250g,
tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki po 190-200g,
groszek zielony, mrożony - 1 i 1/4 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
ser żółty o wyraźnym smaku - 200g,
jogurt grecki - 250ml,
czosnek - 2 ząbki,
musztarda Rosyjska - łyżeczka,
sól, pieprz,
natka pietruszki - 2 gałązki,

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przełożyć do większej, żaroodpornej formy. Groszek przepłukać, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z pieprzem, polową żółtego sera i z przecisnietymi przez praskę ząbkami czosnku. Tuńczyka dobrze odcisnąć z zalewy. Jogurt z czosnkiem i serem wymieszać z makaronem i natką pietruszki. Dodać rozdrobnionego tuńczyka i groszek, wymieszać. Wierzch posypać pozostałym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 23.10.2011 14:01
pyszna
Izabela/bella81 17.06.2011 08:31
bardzo apetycznie wygląda
Misiek1 16.05.2011 10:43
Uwielbiam zapiekanki - a ta wygląda baaardzo apetycznie:)
mikrusiak 15.05.2011 18:52
wygląda ciekawie...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak