Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowe naleśniki pikantne z miesem :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 szklanka mleka,
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do kekaba
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
3 łyzki pestek z dyni łuskanych
sól
pieprz mielony
1 szklanka zmielonego mięsa drobiowego gotowanego
2 łyżki masła
olej 5 łyżek
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Razowe naleśniki pikantne z miesem :

Z mąki ( jednej i drugiel ) , jajek, mleka , przyprawy do kekaba zrobić gładkie ciasto naleśnikowe i odstawić je na 15 minut.Dodać 2 łyżki oleju i wymieszać .
Zmieszać mięso z cebulką i natką pietruszki .Doprawić do smaku solą i pieprzem .
Na patelni rozgrzać 2 łyzki oleju i ogrzewac patelnię tak by była bardzo gorąca . Zlać olej. Na patelnię ( średniej wielkości ) wlewac po łyżce wazowej ciasta naleśnikowego i usmażyc 6 naleśników .
Posmarować nalesniki farszem. Podsmażyć na mieszance pozostałego oleju ( 1 łyżka ) z masłem.
Podawać posypane pestkami dyni ( można je zrumienić na suchej patelni ) z bulionem lub czerwonym barszczem lub czystą grzybową .
Naleśniki na zdjęciu są jeszcze nie podsmażone - podgrzeję bezpośrednio przed p[odaniem. Wkładam na patelnię razem z pestkami które przy okazji się zrumienią .
Przy smażeniu razowych naleśników trzeba uważać bo sa w porównaniu do zwykłych bardzo kruche i łatwo się rwą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anya_86 25.11.2010 18:46
rewelacyjny przepis
Joanna108
Joanna108 29.09.2010 13:25
Bardzo ciekawa odmiana naleśników.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak