Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka na ciepło z lodami i bitą śmietaną

5.0
(42)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szarlotka na ciepło z lodami i bitą śmietaną - przepis na klasyczny deser, który ma całą rzeszę wielbicieli. 

Składniki:

margaryna 1 sztuka
mąka 50 dag
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 20 dag
jabłka 2 kilogramy
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
lody waniliowe ile lubisz
bita śmietana ile lubisz
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na ciepło z lodami i bitą śmietaną

Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka i całe jajko, cukier puder i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto i schłodzić przez chwilę w lodówce.

Jabłka obrać, pokroić na drobne plasterki. Przyprawić cynamonem i cukrem wg smaku.

Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować, włożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i położyć na nim jabłka i przykryć drugą częścią ciasta.

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na gorąco z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 21.01.2014 19:37
Uwielbiam szarlotkę z lodami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak