Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona perliczka z papryką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

perliczka 1 sztuka
czosnek ząbki 6 sztuk
Majeranek suszony Prymat do smaku
słonina 10 dag
papryka czerwona 1 sztuka
ziemniaki ugotowane 50 dag
surówka 35 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona perliczka z papryką

Obraną perliczkę dokładnie namoczyć a potem natrzeć w przyprawach: soli, pieprzu, czosnku granulowanym, majeranku, bazylii i przyprawie uniwersalnej. Tak przygotowaną włożyć do foli i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. W międzyczasie obrać kilka ząbków czosnku i pokroić je na pół. Warto też pokroić na mniejsze kawałki słoninę (nie dużo z 10 dag). Słoninę i czosnek szpikować w niedużych odstępach od siebie, z każdej możliwej strony. Perliczkę przełożyć do rękawa, skropić delikatnie wodą i piec aż będzie miękka. Pod koniec pieczenia delikatnie włożyć do rękawa odrobinę pokrajanej papryki i dalej smażyć.
Upieczoną perliczkę pozdawać po kawałku z ziemniakami i surówką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 07.06.2012 12:01
perliczki jeszcze nie jadłam ale jak się patrze na składniki to aż ślinka cieknie :)
romanrafal
romanrafal 05.11.2011 15:42
smaczne
Emiliozo 28.10.2011 17:47
nie jadłam jeszcze perliczki
joanna77 07.07.2011 12:52
fajny przepis
Kopiko1983 28.06.2011 12:47
Ciekawe jak smakuje, bo brzmi wyśmienicie!
Robert10 29.05.2011 14:10
pyszne
Ania67 23.05.2011 14:42
rewelacja
Kuchareczekjeden 16.05.2011 15:40
smaczne
AgaS10 16.05.2011 13:53
chyba nigdy nie jadłam perliczki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak