Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
sól 0,5 łyżeczki
olej 2 łyżeczki
kapusta kiszona 50- 70 dag
cebula 1 sztuka
sól 0,2 łyżeczki
pieprz 3-4 szczypty
olej 2 łyżki
woda 1 (ciepła)
grzyby suszone 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybkami

Kapustę i grzyby drobno siekamy. Grzybki dobrze jest wymoczyć przez noc w letniej wodzie. Kapustę i grzyby przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Cebulę siekamy i podduszamy na oleju. Następnie dodajemy je do kapusty. Gotujemy do momentu wyparowania wody. Trzeba uważać, żeby kapusta się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej zagłębienie, dodajemy sól, bardzo ciepłą wodę i olej. Do ciasta można dodać więcej mąki, jeśli uznamy, że jest zbyt rzadkie. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy z niego kółka( można przy pomocy szklanki). Na każde z kółek układamy po łyżce farszu. Zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na wierzch. Po ugotowaniu można podsmażać pierożki na patelni. na mocno rozgrzanym oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 27.01.2013 22:16
Takie podsmażane są najlepsze!
IKrakowianka 06.08.2012 17:20
lubię takie pierogi, w szczególności podsmażone na patelni
Wiesława1 07.03.2012 17:26
lubię
IZABELA29 14.01.2012 16:57
smaczne
Monika193
Monika193 07.10.2011 09:13
pycha
Margo1 19.09.2011 07:35
również je uwielbiam , żeby je się robiło szybko to bym robiła raz w tyg.
Iwusia 09.06.2011 21:17
pyszny przepis
suzana 15.05.2011 13:58
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak