Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z kaszą jęczmienną i kurkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej mazurskiej 1
słoik 0,33l kurek marynowanych (ja mam swoje, z marchewką i cebulką) 1
ogórki konserwowe 3
strąka papryki żółtej 1/2
dkg szynki gotowanej 10
łyżki oliwy 4
łyżki zalewy octowej z grzybów 2-3
pęczka koperku 1/2
Pieprz biały mielony Prymat do smaku:
sól do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kaszą jęczmienną i kurkami

Grzyby osączyć, marchewkę i cebulkę zachować. Kasza rozdrobnić widelcem. Koperek posiekać. Szynkę, paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać kaszę z warzywami i wędliną, dodać koperek i osączone grzybki z dodatkami z zalewy. W osobnym naczyniu wymieszać oliwę w niewielką ilością marynaty, doprawić pieprzem i ew. solą, wlać do sałatki, wymieszać dokładnie. Odstawić na min. 30 min. aby sałatka się \"przegryzła\". Ja podałam ją jako samodzielne danie na kolację. Jeśli mamy grzybki marynowane bez dodatków można do sałatki dodać 2-3 łyżki posiekanej i sparzonej cebulki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella231
jogobella231 05.04.2012 18:55
fajna
Henryka2 12.08.2010 11:01
Uwielbiam kurki w każdej postaci! A sałatka do wypróbowania!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak