Sałatka z kaszą jęczmienną i kurkami

Sałatka z kaszą jęczmienną i kurkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej mazurskiej

    1
  • słoik 0,33l kurek marynowanych (ja mam swoje, z marchewką i cebulką)

    1
  • ogórki konserwowe

    3
  • strąka papryki żółtej

    1/2
  • dkg szynki gotowanej

    10
  • łyżki oliwy

    4
  • łyżki zalewy octowej z grzybów

    2-3
  • pęczka koperku

    1/2
  • pieprz biały mielony

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby osączyć, marchewkę i cebulkę zachować. Kasza rozdrobnić widelcem. Koperek posiekać. Szynkę, paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać kaszę z warzywami i wędliną, dodać koperek i osączone grzybki z dodatkami z zalewy. W osobnym naczyniu wymieszać oliwę w niewielką ilością marynaty, doprawić pieprzem i ew. solą, wlać do sałatki, wymieszać dokładnie. Odstawić na min. 30 min. aby sałatka się \"przegryzła\". Ja podałam ją jako samodzielne danie na kolację. Jeśli mamy grzybki marynowane bez dodatków można do sałatki dodać 2-3 łyżki posiekanej i sparzonej cebulki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jogobella231

05.04.2012 18:55
fajna

Henryka2

12.08.2010 11:01
Uwielbiam kurki w każdej postaci! A sałatka do wypróbowania!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat