Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z mięsem

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej (szkl. poj. 250 ml) 2,5-3
szkl. ciepłego mleka 3/4
dkg świeżych drożdży 3
płaska łyżeczka soli+1 łyżeczka cukru 1
łyżki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta 2
czubata łyżka zimnego masła 1
kg mięsa gotowanego (ja zużyłam wołowe+drobiowe z rosołu) 0,5-0,75
marchewka+1 pietruszka - ugotowane 1
pieprz ziołowy, majeranek suszony otarty, sól do smaku:
żółtko + 2 łyżki mleka do smarowania:
jajko 2 szt. (po 1 do ciasta i do farszu

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z mięsem

CIASTO: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąkę (2,5 szkl) przesiać, dodać sól, oliwę, samo żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami rozetrzeć tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlać rozczyn i zagnieść dość miękkie ciasto, ew. podsypać troszkę mąki. Wyrobione dokładnie posmarować leciutko oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 30-45min.

FARSZ: mięso, pietruszkę i marchewkę zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na oleju aż do lekkiego zrumienienia, dodać do mięsa. Dodać też jajko, doprawić farsz obficie pieprzem ziołowym, majerankiem i solą, dokładnie wyrobić. Żółtko roztrzepać w miseczce z mlekiem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na niezbyt cienkie placki i szklanką albo miseczką wykrawać kółka (parzystą ilość). Na połowie kółek ułożyć kopiastą dużą łyżkę farszu, brzeg posmarować żółtkiem z mlekiem, przykryć pozostałymi kółkami, docisnąć dokładnie brzegi aby się zlepiły, można je pozawijać w falbanki. Na wierzchu każdej bułeczki zrobić nacięcie na krzyż i posmarować całość żółtkiem. Bułeczki układać na natłuszczonej albo wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 15-20 min. aż będą lekko brązowe. Przed podanie dobrze odstawić na 10-15 min. bo farsz jest bardzo gorący. Podawać na gorąco, jako przekąskę albo dodatek do czystych zup. Doskonałe są też na zimno. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 dość dużych bułeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 17.02.2012 10:38
Pycha, musze zrobic :)
Edyta31 14.10.2011 23:19
przepysznie wyglądają
Ewelina36 28.09.2011 09:51
wypróbowany przepis i bardzo pyszne
Goya 22.06.2011 08:46
smakowite
PaniMISIOWA 17.02.2011 17:16
ale pięknie wyglądają!
jolaxa 16.01.2011 13:28
musi byc pyszne :)
Malinka 06.08.2010 12:15
Muszą być bardzo smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak